Biogázzal üzemel a kaposvári cukorgyár
A Magyar Cukor (MC) Zrt. egyetlen megmaradt, kaposvári cukorgyárában a helyi kutatás- és fejlesztéssorozat részeként olyan utófermentáló épült meg uniós támogatással, amelynek révén a cukorgyár energiaigényének több mint felét biogázból tudják fedezni – mondta Nagyné Szendefy Judit, az MC leányvállalata, a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője a projekt szerdai bemutató rendezvényén.
Elmondta: a cég szakemberei évek óta kutatják, hogyan lehetne kiváltani egyre jobban a cukorgyár földgázfelhasználását. Saját know-how alapján már 2007-től üzemelnek a kaposvári gyár telephelyén a cukortermelés melléktermékeinek felhasználására épülő biogáztermelő berendezések, amit egy új utófermentor megépítésével kívántak még hatékonyabbá tenni. A mintegy 220 millió forintba kerülő beruházás megvalósítására a társaság 90 millió forintos uniós támogatást nyert, amelyről a napokban írják alá a támogatási szerződést. A projektet már tavaly nyáron befogadták, így a támogatás reményében már korábban megkezdődött az építkezés, a beruházás jelenleg a próbaüzemnél tart.
A cukorgyár biogáztermelésének ötlete akkor született meg, amikor a cukorrépa-feldolgozás után visszamaradó répaszeleteket egyre kevésbé tudták hasznosítani a mezőgazdaságban, a nagyüzemi szarvasmarha-tenyésztés visszaszorulásával. A helyi szakemberek emiatt kerestek új lehetőséget az anyag hasznosítására. Saját kutatásaik-fejlesztéseik révén sikerült a répaszeletekből úgynevezett fermentációs (mikroorganizmusok felhasználásával végrehajtott, általában ipari célú folyamat, erjesztés) eljárással biogázt termelni. A kísérleti berendezéssel szerzett tapasztalatok hasznosítására két, egyenként 12 ezer köbméter térfogatú fermentort építettek. A társaság biogáztermelése 2007 októberében indult meg, azóta folyamatos a fejlesztése.
Időközben a kutatások azt igazolták, hogy a fermentorokból távozó fermentléből további biogáz nyerhető ki. Ennek feldolgozásához volt szükség a meglévő kapacitás utófermentorral való kiegészítésére. A bővítésnek jelentős környezetvédelmi hatása is van, hiszen a fermentlé további feldolgozásával javítja a helyi szennyvízkezelés hatásfokát. Az eddigi kísérletek alapján arra lehet számítani, hogy az MC kaposvári telephelyén megépülő utófermentor várható biogáztermelése naponta hétezer köbméter lesz.
A cég kutatócsapata máris újabb pályázatok beadására készül a biogáztermelés további fejlesztéséhez. Az elkészült tervek megvalósítása esetén a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben biogázból tudják majd fedezni 2013-ra, ami évente mintegy hárommilliárd forintos megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak – írja az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >