Meghirdette eladásra a felszámoló a Surjány-Hús Kft. vagyonelemeit
Nyilvános pályázatot hirdetett a felszámolás alatt levő törökszentmiklósi Surjány-Hús Ipari és Kereskedelmi Kft. tulajdonát képező vagyonelemek értékesítésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – olvasható a szervezet honlapján.
A nyilvános pályázat szerint a vagyonelemek irányára áfa nélkül összesen 1,7 milliárd forint. Az összegért elvihető a Surjány-Hús a teljes beépített technológiával, szennyvíztisztító teleppel együtt. Az ingatlanokra és a technológiára kizárólag egyben lehet ajánlatot tenni. Az ajánlat érvényességének feltétele 37 millió forint bánatpénz megfizetése és ennek igazolása a pályázati ajánlat benyújtásával egyidejűleg. Az ajánlatokat szeptember 23-tól október 8-ig várja a felszámoló.
A kormány korábban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft.-t.
Az öt legnagyobb magyarországi húsipari csoport közé sorolt törökszentmiklósi székhelyű Surjány-Hús Kft.-ről 2015. május 14-én derült ki, hogy fizetésképtelenné vált, a cég öncsődbe menekült. A társaság egy hónap múlva 200 ember elbocsátását jelentette be. Az ügyvezető a társaság csődjét akkor azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdaságban tevékenykedő cégekkel, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, ugyanakkor kiszolgáltatott a multiknak, nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel „csodaárú” termékekkel. A Surjány-Hús Kft. 1992 óta foglalkozott sertésvágással, húsfeldolgozással, húskészítménygyártással, húsáru kis- és nagykereskedelmével, A húsipari cég Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik meghatározó munkáltatója volt.
A felszámolás előtti utolsó rendelkezésre álló cégadatok szerint a társaság 2013-ban még 11,14 milliárd forint árbevételt ért el, ebből 306 millió forint exportból származott. A cég kötelezettségei már 2013 végén meghaladták az 5,2 milliárd forintot, miközben saját tőkéje 2,8 milliárd forintot tett ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben
A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az…
Tovább olvasom >Tömegével szívja fel a hazai húsipari dolgozókat Svájc
A hentesek és marhacsontozók keresése Svájcban egyre inkább magyar munkavállalókra…
Tovább olvasom >A sertéslapocka értékesítési ára 8 százalékkal emelkedett
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 60 százalékkal nőtt (3,2…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >