2016 a zsarolóvírusok éve lesz

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 05. 08:08

A Trend Micro jelentése szerint az idei év első felében több új zsarolóvírust fedeztek fel, mint tavaly az egész év során. Ebben az időszakban a zsarolóprogramok terén 172 százalékos növekedés volt tapasztalható, emellett 3 milliárd dolláros kárt okoztak üzleti e-mailes csalásokkal, és összesen közel 500 biztonsági rést fedeztek fel a különféle szoftvereken.

A POS (point-of-sale) kártevők újabb változatai növelték a támadások számát: a nemrégiben megjelent FastPoS program különösen hatékony képességekkel rendelkezik a hitelkártyaadatok ellopásához, ami világszerte hatással volt a kis- és középvállalkozásokra. Emellett bemutatkozott a FighterPoS program is, amelynek féregszerű tulajdonságai a hálózatok közötti fertőzést is lehetővé tették.

Az év első hat hónapjában összesen 79 új zsarolóprogram-családot azonosítottak, ami több, mint amennyit a 2015-ös évben együttesen találtak. Az új és régi változatok összesítve 209 millió dolláros anyagi veszteséget okoztak a nagyvállalatoknak. A ransomware támadások 2016 első felében az esetek 58 százalékában e-mailen keresztül történtek.

Kapcsolódó cikkeink