Horeca

Hűtheted-e a vörösbort? – A nap képe

Az idei nyár trendje, vagy inkább hóbortja volt a vörösborok hűtése. Hóbort, hiszen mindenféle divatolás nélkül is egyértelmű, hogy a vörösbor szobahőmérsékleten való fogyasztásának paradigmáját régen túlléptük már. Annál is inkább, mert amikor ez a szabály megfogalmazódott, nem azt tartották megfelelő szobahőmérsékletnek, amit ma. Természetesen a hűtés pártján állók sem általánosítanak: a kutya sem állítja, hogy a testes, komplex illat- és ízvilágú borokat hűteni kell. A friss, gyümölcsös reduktív vöröseknek...

Stabil a fesztiválok állami támogatása

A kormány jövőre több mint egymilliárd forintot fordít a fesztiválok támogatására – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Nyíregyháza polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a nyírségi megyeszékhelyen hétfőn. Rétvári Bence hangsúlyozta, stabil a fesztiválok állami támogatása, az erre a célra fordítható összeg a 2017-es költségvetésben rendelkezésre áll. Jövőre az ideihez képest megduplázza, vagyis 500 millió forintra emeli a kabinet a vidéki fesztiválok támogatási összegét, amit például a szervezésre, a promócióra...

Megugrott a Prágába látogató magyarok száma

Megugrott az idei első fél évben a Prágába látogató magyar állampolgárok száma – derült ki a Prague City Tourism (PCT) ügynökség most nyilvánosságra hozott félévi statisztikájából. A PCT szerint az első félévben 8883 magyar töltött el legalább egy vendégéjszakát fizetős prágai szálláshelyen, 23,8 százalékkal több, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ennél nagyobb mértékben – 28,1 százalékkal – csak az izraeli turisták száma növekedett Prágában. Az első fél évben 3,2...

A Meki, a gourmet és a proccok

A Lifehunters online-tv munkatársai szembeállítottak minket sznobizmusunkkal: McDonald’s ételeket vittek egy gasztronómiai kiállításra, és ott előkelően tálalva a falatokat azok minőségéről kérdezték a látogatókat. Szinte mindenkinek jobban ízlettek, mint a McDonald’s ételek…

Magazin: A gondolkodó séf

Az utóbbi két év legmeredekebben felfelé ívelő pályájú magyar szakácsa kétségkívül Pataky Péter, a magyar TOP 20-ba tartozó debreceni Ikon étterem konyhafőnöke. A celeblétbe is belekóstoló, rendkívül tudatos séf – pestiesen szólva – olyat húzott, ami miatt sokan felszisszennek majd: miért is nem nekik jutott eszükbe az ötlet! A fiatal szakember nagyüzemi szuvidolásra épít vállalkozást. A szuvid (sous vide) egy alacsony hőfokon folyó, lassú főzési eljárás, amely nemcsak egészen új...

„Gyárilag” tequiláspohár

Ha van Kolumbusz tojása, akkor a Black Tai Salt Co cég himalájai sóból készült tequilás pohara biztosan az. A tequilát – közhelyszerűen? – sóval és citrommal isszák, márpedig a vendéglátásban a tálalásban itthon is alkalmazott ázsiai sótömbökből faragott stampedlik az ajakhoz emeléskor adják is a „szükséges” sós ízt, méghozzá komplexebbet, finomabbat, mint a konyhai só (és ez még a divatos egészségtrendeknek is jobban megfelel, mint egy csipetnyi az utóbbiból). Bár...

A kis gömböcök – A nap videója

Ha Omer Polak és Michal Evyatar izraeli dizájnerek ehető tésztagömbjei nálunk is elterjednének, át kellene értelmeznünk a felfújtakról kialakított elképzeléseinket. A két művész színezett nyerstésztát fúj fel az üvegfúvásban alkalmazott technológia segítségével, úgy, hogy a folyamat végére a tészta meg is sül. A befújt levegőt fűszerek hozzáadásával „dúsítják”, így a tészta bontásakor az ízt nagyon intenzív illatok kísérik, azaz az étkezésélmény gazdagodik. Blow Dough by Omer Polak and Michal Evyatar...

15 ország sajtjával indul a IV. Nemzetek Sajtversenye

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetek Sajtversenyét, melyen összesen 15 európai ország képviselteti magát hazája legjobb sajtjával. Magyarország ezúttal rendhagyó módon egy olyan sajttal nevez a versenybe, melyet egy kilencfős mezőnyből a közönség és a szakmai zsűri is a legjobbnak ítélt. A IV. Nemzetek Sajtversenyének díszvendége, egyben a zsűri elnöke Roland Barthélemy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester volt. A szakmai zsűri értékelésével lezárult az elődöntő, melynek győztese mostantól a...

Az MVI és a Coninvest szeptember végi olaszországi gasztrotúrájának részletes programja

Idén is szervez szakmai kirándulást az MVI és a Coninvest, ezúttal Olaszországba. A korábbi emlékezetes buszos utazások tapasztalatai alapján bizonyos, hogy az ezúttal négynaposra ütemezett program idén is tartalmas és izgalmas lesz. Szeptember 29. csütörtök 4:45 Találkozó a budaörsi Agip kút megállóhelynél (Mc Donald’s mellett) 5:00-kor Indulás busszal 8:00 Harrer Csokoládémûhely, Sopron www.harrerchocolat.com 10:00 Indulás San Daniele del Friuli-ba 15:30 Prosciuttificio A Camarin sonkaüzem látogatás és kóstoló www.ilcamarin.it 18:00 érkezés...

Hogy szívj el egy bourbont? – A nap képe

Amikor először írtunk az inhalálható italokról, az eszköznek még a képe is ritka volt a interneten, ma meg már harmadával olcsóbban, potom 30 dollárért dobják az ember után az azóta igencsak népszerűvé vált szerkezetet. Egyeseket a vizipipára emlékeztet, mások a kábítószerekre asszociálnak, a kategorizálni akarók a molekuláris mixológiát emlegetik; nekünk jó gegnek tűnik a belélegezhető koktél. A martini koktél után VaporTininek nevezte el egy chicagói bártulajdonosnő italkínálatának büszkeségét, ami fogyasztása...

Oldal  / 641