Bezárás

Iratkozzon fel kétnyelvű napi hírlevelünkre és elküldjük az FMCG piac legfrissebb híreit! Subscribe to our daily bilingual newsletter and get the most important news from the FMCG market!

Magyar

Horeca

Magazin: Ne adj borravalót!

Ahogy nálunk a hálapénz az egészségügyben, úgy gerjeszt vitákat az USA-ban a borravaló intézménye. Egyre nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek megtiltják a borravaló elfogadását pincéreiknek. A közvélemény egyik része a felszolgálók kizsákmányolását emlegeti, mások attól félnek, hogy a kiszolgálás minőségének romlását hozza magával az amerikaiak számára még meglehetősen idegen, új koncepció. Az érintett vendéglátósok többféleképpen is érvelnek. Akad közöttük, aki szerint pont azzal használná ki munkatársait, ha engedné,...

„OKÉS” – Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny 2014

Újra, immár negyedszer hirdette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával az OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével (KÖZSZÖV) 2014-ben immár negyedik alkalommal hirdeti meg. Az idei verseny témája: téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében. A versenyben részt vehet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével; cégenként több csapat is nevezhet –...

Kutya egy élet – A nap abszurdja

Tele az internet meghökkentő, már-már az abszurd kategóriájába tartozó “szakmai” hírekkel. De amiket nyárra kiválasztottunk olvasóinknak, azok közül garantáltan egy sem kacsa! Sao Paulóban egy vendéglőket ellátó sütöde mindenféle aprósüteményeket, muffinokat készít elsősorban kutyák számára. Azért elsősorban, mert a Panetteria di Canni tulajdonosa szerint az állatorvosok által jóváhagyott, csokis és mézes – ám sót, cukrot és finomított fehér lisztet nem tartalmazó – finomságokat nemcsak a kutyák kedvelik, hanem maguk a...

Márkaépítés kicsiben

Nagyon kevés magyar vendéglátós fogékony a sajátmárkás termékek készítésének ötletére, még ritkább, ha valaki egy ismert sörmárkát átnevez, és saját márkanéven – értelemszerűen a vendéglátóhely nevén – csapolja azt, ilyen például a fővárosi Pointer sörözőlánc viszonylag nagy mennyiségben eladott söre. Azzal viszont, hogy a tulajdonos saját címkét készíttet, és azt ragasztja a palackra, bármilyen egyszerű és szellemes ötlet, mi mostanában találkoztunk először. A budapesti Gdansk könyvesbolt és büfé (Trade magazin,...

Szárny, ami mell – A nap képe

Amikor először olvastunk a filézett csirkeszárnyról, azt hittük, valami perverz módon elferdített kényelmi termékről van szó. Elképzelhetőnek tartottuk megvalósítását – hallottunk már furcsábbról is: Ferran Adria például megnyúzta a csirkelábat (amit nálunk a levesbe tesznek legtöbbször), és a bőrt kisütve adta. Az USA-ban a csirkeszárny a gyorséttermek kínálatába tartozik, nálunk a Leroy-szintű helyeken is ráfér az étlapra. Szeretik az amerikaiak is, még evőversenyeket is rendeznek a szárny „műfajában”. Az utóbbi...

Magyar ízek San Franciscoban

San Francisco és az Egyesült Államok egyik legjobb éttermében magyar származású a szakács. Nick Balla révén amerikaiak tömegei ismerkednek meg a magyar konyhával, így a lángossal, a csirkepaprikással, a pacaltpörkölttel és a dobostortával – írja a hvg.hu. Fotó: Bar Tartine, hvg.hu Nicolaus, vagyis Nick Balla 2011-ben került a Bar Tartine étterembe, mely az egész Egyesült Államok egyik legjobb éttermévé vált egyes összeállítások szerint. Balla Michigan államban született magyar családba, később...

Hol vesz paradicsomot a japán? – A nap képe

Előre bocsátjuk: nem az eklektikusnak is csak jóindulatból mondható Lehel téri piacot kívánjuk ellenpontozni mai képeinkkel! A japán Yusuhara városának most elkészült piacát a fát előszeretettel és építőanyagként rendkívül változatosan használó, mégis a hagyományokra épülő stílusban dolgozó Kengo Kuma építész tervezte, mégpedig, igencsak rendhagyó módon, egy 15 szobás kis butikhotellel egybeépítve. Elemezni építészetileg nem mernénk, de ajánljuk az Olvasó figyelmébe a letisztultságot, a fényviszonyokat, a finom szimbólumokat.

Megnyílt a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden

Megnyílt a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden. A központ 17 akváriumában több mint ötvenféle édesvízi és tengeri halat lehet megcsodálni, köztük a névadó Bodorkát. Kóródy Olivér, az akvárium kivitelezője a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy 36 balatoni és 15 tengeri halfaj látható a látogatóközpontban felállított 17 akváriumban. A központban a látogatók feje felett is halak úszkálnak. Hozzátette: találó a Bodorka elnevezés, hiszen a központ egy örökmozgó balatoni halról kapta a nevét,...

Pályázati Felhívás Gundel Károly – díjra

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére számos társszervezet közreműködésével idén első alkalommal pályázatot hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.   A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint...

Mindenki a csatársorban – A nap képe

A washingtoni Jaleo tapas bár enteriőrjére talán a sziporkázó jelző a legjellemzőbb – ennek egyes dekorációs elemeire még visszatérünk. Ami elsőre megfogott minket, az két asztal a vendégtér közepén. Fociasztalokról van szó, amiket vastag üveglap fed, de a köréjük elhelyezett székek jelzik – nem elsősorban csocsózásra szánják őket (bár azt is lehet). Ami miatt érdemes vigyázni rájuk, azok a különleges bábuk: mindegyik más, többségük még csak nem is sportolót ábrázol....

Oldal  / 452