Magazin: Chipsezd a whiskey-t
Az italok hordós érlelése időt és fahordót igényel – Kolumbusz tojása volt hát a chipsezés feltalálása. Az először a borászatban, majd más italfajtáknál (nem ám csak alkoholoknál!) alkalmazott módszerre némi demokratikus túlérzékenységgel azt is mondhatnánk, nagyon kreatív, de valahol persze igazat adunk az ínyenceknek is, hogy mindez nem „valódi”, hiszen a kifinomult whiskey-k ízét nemcsak a hordó befolyásolja, de az érlelés hosszúsága, sőt a raktározási hely is. Akárhogy is, a fa hiteles faízt ad, a chipsezés pedig komoly piaci szegmens igényeit elégíti ki.
Amit viszont üzleti szempontból is zseniálisnak tartunk, az egy oregoni cég terméke, a díjat érdemlő nevű Time and Oak (Idő és tölgyfa) készlet. Különlegesen kezelt és megmunkált fahasábocskákból áll, melyek az ígéret szerint 24 óra alatt a 3 éves érleléssel elérhető ízt imitálják az egyszerűbb whiskey-kben is. És mindez nemcsak ipari méretekben, hanem otthon, mindenféle segédeszköz nélkül megoldható.
Kapcsolódó cikkeink
Új whiskynagyhatalom épül Európában
Megugrott a whiskyt gyártó lepárlók száma Németországban az elmúlt időszakban.…
Tovább olvasom >Skót, bourbon, japán
A pandémia, úgy tűnik, inkább növelte a második legnagyobb nemzetközi spirit…
Tovább olvasom >Fenntartható viszki a laborból
A Szilikon-völgy egyik apró laboratóriumában két fiatalember whiskey-t készített. Hordók…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő
Nagy potenciál van Hévízben, nemcsak az ország GDP-jének tizedét adó…
Tovább olvasom >A külföldi turisták Budapesten kívül nem nagyon mennek máshova
A KSH márciusi turisztikai eredményei kiugró növekedést mutatnak, amely elsősorban…
Tovább olvasom >Piaszagod van, csak kicsit másképp – A nap képe
A Swag Brewery illatos szappanjai valódi szeszes italokból készülnek, de…
Tovább olvasom >