Magazin: Ne adj borravalót!
Ahogy nálunk a hálapénz az egészségügyben, úgy gerjeszt vitákat az USA-ban a borravaló intézménye. Egyre nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek megtiltják a borravaló elfogadását pincéreiknek. A közvélemény egyik része a felszolgálók kizsákmányolását emlegeti, mások attól félnek, hogy a kiszolgálás minőségének romlását hozza magával az amerikaiak számára még meglehetősen idegen, új koncepció.
Az érintett vendéglátósok többféleképpen is érvelnek. Akad közöttük, aki szerint pont azzal használná ki munkatársait, ha engedné, hogy azok jövedelme a vendég szeszélyétől függjön. Vannak olyan hangok is, amelyek szerint így orvosolni lehet a fizetésbeli egyenlőtlenségeket a felszolgálók és a konyhai dolgozók között. A no tipping elgondolás hívei természetesen kompenzálják a munkatársak jövedelemkiesését – rendszerint magasabb órabérrel, de egy kentuckyi étteremben például a felszolgáló választhatja a napi ételforgalmának 20 százalékát is, ha az magasabb, mint az órabér összege.
A tulajdonosokat sem kell félteni: a nagyobb költséget beépítik az árba, a számlatöbbletet pedig a vendég is elfogadja, hiszen a borravalót megspórolja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >