Májmentő étcsokoládé

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 23. 10:37

Jó hír az iszákosoknak: hamarosan étcsokoládét is felírhat gyógyszerként alkoholbetegeinek az orvos. Egy most közzétett kutatás eredménye szerint a keserű édesség nem csak a szívbetegségek és a stroke megelőzésére jó, hanem a májkárosodottakon is segít – idézte a The Daily Telegraph-ot a inforadio.hu.
Már eddig is ajánlották gyógymódként az étcsokoládé fogyaztását magas anti-oxidáns tartalma miatt, egyebek mellett a szívbetegségek és az agyvérzés megelőzésére.

Majmento etcsokolade

Most az is kiderült, hogy a keserű csokoládé helyrehozhatja a véredények sérüléseit azoknál a betegeknél, akiknek a masszív alkoholfogyasztás miatt károsodott a mája. Emellett csökkenti a vérnyomást, és kitakarítja a testből a szerv sérült sejtjeit – állapították meg a kutatók.

A legutóbbi, a keserű csokoládé élettani hatásait vizsgáló kísérletek eredményeiről a napokban számoltak be Bécsben, az Európai Májkutató Szövetség (European Association for the Study of Liver – EASL) éves nemzetközi találkozóján.

Tény, hogy étkezés után megnő a májban a vérnyomás. A kísérleteknél huszonegy, májbetegségben szenvedő páciensnek adtak véletlenszerűen kétféle ételt, amelyek egy része fehér, másik fele fekete csokoládét tartalmazott. Egyértelműen kiderült, hogy a keserű csokoládét fogyasztóknál kisebb volt a vérnyomás-emelkedés a májban, mint azoknál, akik a fehér változatból ettek.

Az EASL főtitkár-helyettese, Mark Thursz a konferencián hangsúlyozta, „bár fontos a gyógyításban a fejlett technológiák és a tudomány eredményeinek használata, ugyanennyire lényeges, hogy alternatív módokat is felfedezzünk a páciensek állapotának javítására.”

A kísérletek kimutatták az összefüggést az étcsokoládé fogyasztása és a májban tapasztalható vérnyomás mértéke között. Ez pedig az alkoholizmusuk miatt májzsugorban szenvedő betegeknél igencsak fontos szempont – tette hozzá a professzor.

Kapcsolódó cikkeink