Bezárás

Iratkozzon fel kétnyelvű napi hírlevelünkre és elküldjük az FMCG piac legfrissebb híreit! Subscribe to our daily bilingual newsletter and get the most important news from the FMCG market!

Magyar
Amit tudni (és látni) érdemes a PEZ cukorkáról

A PEZ cukorkáról kevesen tudják, hogy nemsokára 90. születésnapját ünnepli. A száj illatosítójaként kezdték árusítani Bécsben; neve a német Pfefferminz (borsmenta) szó rövidítéséből (első, középső és utolsó betű) származik. A ma ismert adagolórendszerével 1948-ban találkozhattak először a fogyasztók. Formája és működése nem véletlenül hasonlít az öngyújtóéra: fejlesztői ezzel is segíteni próbáltak a cigarettáról leszokni vágyóknak. Az első gyümölcsízű PEZ cukorkák az 50-es években kerültek a piacra, ekkor jelentek meg az...

Az élet étterme

A hívők magabiztosságával nevezték el éttermüket (majd a lánc többi egységét) Az Élet Étterme tulajdonosai, akik emellett az ország legolcsóbb éttermének aposztrofálják magukat, ahogyan ők indokolják: ha a kapott minőséget és a szervezet számára hasznosítható tápanyag mennyiségét nézzük. Állítólag ez Közép-Európa egyetlen nyers étterme, amiből bizonyára több is lesz, hiszen a nyersétel-diéta rendkívül népszerűvé vált a világban, sokan gyógyító hatást tulajdonítanak neki; ezen a néven most Budán nyílt üzlet. De...

Lou Lou

Ha a hazai vendég­látásban történt idén valami, amire minden pátoszával együtt illik az újjászületés közhely, az a legendás Lou Lou újranyitása. Az 1996-tól fokozatosan az ínyencek kedvencévé, így a város gasztronómiai fejlődésének egyik meghatározó elemévé vált étterem tulajdonosa, Rudits Károly mint Ikarusz repült túl közel a Naphoz, és hullott alá 2009-ben. Ahogy ő fogalmaz: a néhol túlzásokba eső nagypolgári étterem 2006 után túl gyorsan fejlődött, amit az akkori magyar piac...

Thymian pitéző

Jó érzékkel találtak rá a Thymián tulajdonosai – egy külföldi konyhákat is megjárt nagyon fiatal házaspár – a főváros gasztronómiai kínálatában tátongó piaci résre: angolszász típusú pitéket említésre méltó választékban senki nem kínál Budapesten (de az egész országban sem nagyon). Zavarba ejtően szerényen beszélnek jól érzékkel válogatott, naponta változó kínálatukról, de olvasni is étvágygerjesztő őket a naponta kezelt Facebook-oldalon. Az alapanyagokat az ésszerűség határain belül jól megválogatott beszállítóktól szerzik be,...

Go-free

Budapesten igazán nem nagy a választék a belga eredetű édességből, a gofriból, ám a Go-Free – most már két üzlete – nem emiatt sikeres, hanem mert a maguk kategóriájában mindenből a jót adják (kivétel talán ez alól az üzlet nevének erőltetett szójátéka). A Go-Free-ben a gofrit Belgiumból hozott, titkos recept alapján készült mélyhűtött tésztából sütik (valamiért még így is jobb, mint amit itthon kevernénk?), rajta a mogyorókrém Nutella, a fagylalt...

Matrjoska

Jól jött volna egy hagyományos, egyszerű orosz étterem Budapestnek az Arany Kaviár mellé, de a Matrjoska üzemeltetői több lábon kívánnak állni. A magukat a gasztronómia szerelmeseinek valló, nem szakmabeli tulajdonosok bár „oroszos” környezetet alakítottak ki, és profi ukrán szakácsot alkalmaznak, de az üzlet a hagyományos szláv vonal mellett franciás-mediterrános ízvilágú ételeket is kínál, kóstolóadagokban és degusztációs menükben is. A választékban az orosz konyha kedvelői viszontláthatják az ünnepi asztalok elmaradhatatlan fogásait:...

Édesmindegy

Mondják, gasztronómiánk a tányérdesszertek területén gyengébb, mint az általános cukrászatban: hiányoznak a tipikus éttermi desszertek. Nos, ebből a szempontból kétségbevonhatatlanul óriási piaci rést töm be a fővárosi Édesmindegy desszertbár, aminek már kategóriája is inkább csak világjáró ínyenceink előtt ismert, ugyanis desszertbárokkal többnyire nálunk nyugatabbra (vagy távol-keletebbre) találkozik a fogyasztó, többnyire luxuskategóriában. A Pozsonyi utcai üzlet 50 (plusz 20 a teraszon) férőhellyel várja az édesszájúakat; már a méretből is látszik, hogy...

The Donut Library

Igencsak rosszul mérhette fel a lehetőségeket 20 éve a Magyarországon lábát megvetni próbáló, de nálunk gyorsan megbukó amerikai Dunkin Donut-lánc, mert annak kevés a valószínűsége, hogy az emberek akkor nem szerették a fánkot, most meg igen. Márpedig ahhoz elég sokan szeretik, hogy a Pozsonyi utcában nemrég nyílt The Donut Library készlete időnként kifogyjon. A tulajdonosok azt is megengedhetik maguknak, hogy csak reggel 9-kor nyissanak, ami most még rendben is lehetne,...

Big Fish

Nem életbiztosítás ma az Andrássy úton éttermet nyitni, ám a Big Fish tulajdonosai keveset bíztak a véletlenre: a gasztronómiai koncepciót – ők a seefood bistro kifejezést tengeri bisztrónak fordítják – és az ehhez elengedhetetlen friss alapanyagot az ínyencek körében nagyon népszerű Budaörsi Halpiac és az ott működő Dokk büfé megálmodója, az éttermit pedig egy sikeres kommunikációs szakember hozza. A mindenkori frissesség oltárán fel kellett áldozni a klasszikus étlapot – ennek...

Aperitivo

Az olasz aperitivo szó összetett fogalmat takar, a szombathelyi kis kávézó-bár tulajdonosa olyan alkalmat ért alatta, amikor kollégák, barátok, ismerősök összejönnek munka után némi kora esti koccintásra-nassolásra. Persze az Aperitivo nemcsak ekkor tart nyitva: hétfőtől szombatig fél 9-től – elvben – este 10-ig, de ember itt olyat még nem hallott, hogy valakit a záróra miatt valaha elküldtek volna. A választék is olasz beütésű: a sonkák és kolbászok pármaiak és milánóiak,...

Oldal  / 14