Magyar
Rapaz, az új magyar gyorsétterem – szín a szürkében

Mit lehet elmondani egy gyorsétteremről, amely egy hónapja működik forgalmas helyen, mégis a látogatók háromnegyede törzsvendég? Amelynek FB-oldalán csak pozitív bejegyzések olvashatók, és az ízekkel-árakkal-szakácsokkal mindenki meg van elégedve? Csak azt, hogy a működtetők (történetesen a két ötletgazda szakács) valamit nagyon jól csinálnak! A két – viszonylag – fiatal szakember, jó pár év itthon és külföldön szerzett rutinnal a háta mögött, street foodot akart csinálni. Az önbizalmuk megvolt, a helyet...

Az Öszvér

Kissé tán közhelyesen, de rendkívül találóan jellemzik működtetői az üzletet: kocsma igényeseknek! Sokatmondó a hely neve is – két népszerű termék, mondhatni két divatos trend összekapcsolására épül a koncepció, a cseh sör és a magyar pálinka jó eladhatóságára. Az Öszvér, ha nem is a vendéglátás szempontjából felkapott környékek „fősodorában”, de jó helyen működő pincehelyiség, új fabútorokkal, nagyon kulturált mosdókkal. Átlagos árakkal dolgozik, a jól kiválogatott 6-féle csapolt pivo ára 400–550,...

A Séf utcája  – Piaci vendéglátás piac nélkül

Tipikusan magyar sztori a Belvárosi Piac gasztronómiai csomóponttá alakítása: a tanyafejlesztési alapból felújított budapesti vásárcsarnokba életet lehelt a „Bíró Lajos” márkanév, majd pedig a siker szagára megjelentek egyik oldalról az egyébként a világon mindenhol működő, néhány száz éves étterem-a-piacon koncepció hazai „ötletgazdái”, másik oldalról pedig a minőségi gasztronómiát képviselő éttermi vállalkozások meg a médiaszakácsok. A (fél)szakújságírók Giannit már egyenesen a csarnok megmentőjeként üdvözölték. A konyhaművészet olyan stílusú központja alakul tehát...

Tanti

Buda gazdagabb kerületeiben másképp működik egy étterem, mint ugyanolyan kategóriájú társai Pesten. Vendégei nem a kalandot keresik, hanem az otthonosságot. Ezt a törvényszerűséget ismerték fel a Hegyvidék bevásárlóközpontban nyílt Tanti étterem működtetői is, akik gyorsan meg is változtatták a korábban itt regnáló, gyorsan hanyatló ágba kerülő Bruno & Brunóra jellemző enteriőrt: enyhítették a környezet indusztriális jellegét, puhábbá, emberközelibbé tették a helyet sok vidám szín és új berendezési tárgyak alkalmazásával. A...

Söntés

A belga söröket kínáló négy éttermük után kézenfekvő, mégis „korszakalkotó” döntést hoztak az ezeknek az italoknak az importjára specializálódó Belgaco tulajdonosai: belga sörbárt nyitottak! Itt végre a söröké a főszerep – ide a sör szerelmesei, az igényes sörivók iszogatni, kóstolni jönnek. A „kísérő” ételválaszték is ennek megfelelő: a vendégek maguk állíthatják össze kolbászokból, sonkákból, friss zöldségekből, krémekből álló sörkorcsolyájukat. A nyár végén nyílt Söntés technikailag a Matróz kocsmához tartozik, enteriőrje...

Komló és Tehén

A kevesebb néha több – ennek az elvnek a mentén építették éttermüket a július végén nyílt, sokatmondó nevű budaörsi Komló és Tehén hamburgerétterem és sörkert tulajdonosai. Az enteriőr egyszerű, letisztult, a hely adottságainak megfelelő; az utcaszinten nyílik ugyanis a bejárat, de vendégtér csak az emeleten és – lapunk megjelenésének idején kezdődően majd – a tetőtérben működik. Jelenleg húszan tudnak leülni a belső helyiségben, és 14-en a kreatívan kialakított teraszon. Az...

Magazin: Stiegl Osztrák Sörház

Igazi legenda helyén nyílt meg a budapesti Bartók Béla úton a Stiegl Osztrák Sörház; az új tulajdonos (és régi vendéglátós) gondolkodott is azon, ne újra a felejthetetlen Mészöly söröző nevét használja-e cégérén. Végül a másik pragmatikus megoldás mellett döntött; a választott név a legfontosabb két információt hordozza a helyről: sörházként működik (a sörbarátoknak nem kell magyarázni, mit jelent ez), és a vezérsör – egyéb osztrák társai között – a prémiumminőségű...

Zsíros Kenyér Pub

A budaörsi Zsíros Kenyér tulajdonosai tudják, mi az a piaci rés, de szerencséjük is van: pont abból a megfizethető, barátságos, hétvégenként zenét is kínáló vendéglátóhely-típusból nincs több a városban, ami az ő stílusukhoz, elképzeléseikhez egyébként is tökéletesen passzol. A számos étterem, kocsma és „café” között aligha lehetett volna ennél egyszerűbb, hangulatosabb helyet teremteni; itt az enteriőrben a tőkeerőt az ötletek pótolják. Nem feltétlenül saját ötletek, de az üzemeltetők nem is...

Baross Bierstube

Hát megtörtént: rajzolódni kezdett a hazai kézműves sör front második vonala! A magyar „kézművesek” és a közepes és kis cseh főzdék termékei megtalálták a helyüket a rájuk épülő sörözőkben és a sörtrendekre (is) építő vendéglátóhelyeken, de a nagy áttörés a horeca vonalnál el is akadt. A sörértéket népszerűsítő „médiumok”, akárcsak az értő aktivisták, elfogytak. Kora nyáron viszont megnyitott az általunk ismert első olyan hely, amely ugyan 90 százalékban a trendi...

Le Gourmet de Bordeaux

Történt, hogy a budapesti Francia Intézet pályázatot hirdetett egy az épületében található helyiség hasznosítására: gall ínyencségek árusítására. Az üzletnyitásra egy néhány éve fővárosunkban élő francia fiatalember nyerte el a jogot, aki 2012 óta importál ilyen termékeket otthonról. Clarence nevét egyre többen ismerik a hazai vendéglátás prominensei közül is, hiszen finomságaival ott van számos színvonalas gasztronómiai rendezvényen, sőt, tavasszal együtt utazott a magyar delegációval a Bocus d’Orra Molnár Gábornak szurkolni. Eddig...

Oldal  / 16

Iratkozzon fel kétnyelvű napi hírlevelünkre és elküldjük az FMCG piac legfrissebb híreit! Subscribe to our daily bilingual newsletter and get the most important news from the FMCG market!